U heeft de diagnose diabetes gekregen?

Je hebt vast heel wat vragen wat dit juist inhoud en hoe je hier mee moet omgaan.

Bekijk even de voedingsrichtlijnen op deze site zo weet u wat u wel mag eten en welke voedingsstoffen u best vermijdt.


voedingsadviezen 

Voeding speelt een belangrijke rol bij een goede gezondheid.

Hieronder vindt u enkele richtlijnen wanneer u lijdt aan maag, darm of lever aandoeningen.

Voedingsadvies bij maag, darm lever aandoeningen:


Veel mensen hebben een verhoogde cholesterol. Hier vindt je enkele tips en richtlijnen om deze dmv je voedingsgewoonten te laten dalen.


DIEET ARM AAN VERZADIGDE VETZUREN EN CHOLESTEROLARM DIEET


Een dieet leidt niet bij iedereen tot de gewenste daling van cholesterol in het bloed.  Erfelijke factoren en de eigen aanmaak van cholesterol kunnen hierbij een rol spelen.  De levensstijl is hierbij ook heel belangrijk.  Een slechte levensstijl bestaat uit roken, voeding rijk aan cholesterol -verzadigde vetzuren - calorieën, alcoholgebruik en weinig lichaamsbeweging.

Maak dus gebruik van een gezonde evenwichtige voeding en streef naar een ideaal lichaamsgewicht. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Beperk de totale vetinname

In onze voeding zitten de vetten onder de zichtbare en onzichtbare vorm

 ( = verborgen vetten).

  • Verborgen vetten vinden we terug in kaas, melk,….  In deze producten kan het vetgehalte sterk verschillen bv. magere kaas en volle kaas.
  • Zichtbare vetten vinden we terug in minarine, margarine, boter….  Hierin kan het vetgehalte ook enorm verschillen.  We moeten dus een keuze maken in de soort vetstof bv. minarine of margarine.


LET OP: Laat de vetstoffen nooit volledig weg uit je voeding!  Ze zijn een bron van vetoplosbare vitaminen en essentiële vetzuren.  Deze vetzuren kunnen we niet zelf in ons lichaam aanmaken en moeten we dus via de voeding opnemen.

Beperk de hoeveelheid verzadigd vet

Er bestaan verschillende soorten vet:

  • onverzadigde vetzuren : goede vetzuren
  • verzadigde vetzuren: slechte vetzuren
  • transvetzuren: slechte vetzuren

Verzadigd vet wordt hard bij afkoeling, het zijn dus harde vetten.  Transvetzuren gedragen zich als verzadigde vetzuren, het zijn geharde onverzadigde vetzuren.

Verzadigde en transvetzuren verhogen het cholesterolgehalte in het bloed en bevorderen het ontstaan van hart - en vaatziekten.


Verzadigde vetzuren komen vooral voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren, kaas,…. Maar ook in vast frituurvet, koekjes, gebak, chocolade enz..

LET OP: Vetten uit vis zijn voornamelijk onverzadigd en zijn dus aan te raden boven de vetten uit vlees. Eet 1x per week vette vis.


Kies dus voor magere producten (mager vlees, magere kaas en magere melkproducten). Eet liefst niet meer dan 100 à 150 gram vlees per dag. Beperk het gebruik van gebak en snacks.


Gebruik onverzadigde vetzuren in plaats van verzadigde vetzuren.

Onverzadigde vetzuren hebben een gunstige invloed op het voorkomen van hart – en vaatziekten.  In tegenstelling tot de verzadigde vetten zijn deze vetten vloeibaar of koelkastsmeerbaar.


Onverzadigde vetzuren (goede) komen voor in plantaardige voedingsmiddelen zoals olie, plantaardige margarines en minarines voor bijzondere voeding (Becel, Vitelma, Soja).


Bij onverzadigde vetzuren maakt men een onderscheid in:

  • Meervoudig onverzadigde vetzuren.  Deze vinden we in margarines voor bijzondere voeding, olie, walnoten en zonnebloempitten, vis.
  • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren vinden we vooral in olijfolie en arachideolie.


Vervang minimum 1 à 2 per week vlees door vis!


OPMERKING: Palmvet en kokosvet bevatten hoofdzakelijk verzadigd vet en moeten dus vermeden worden in het AVVZ-dieet.  Ze worden vaak gebruikt in gewone margarines.


Beperk het gebruik van cholesterol tot 200 à 300 mg per dag.

Cholesterol in de voeding daalt vanzelf door de beperking van dierlijke vetten.  Zowel magere als vette vlees – en vissoorten bevatten cholesterol, dus beperk de inname tot 100 à 150 g per dag.

Cholesterolrijke voedingsmiddelen zijn:

  • boter;
  • eidooiers (max. 2 per week);
  • schaaldieren zoals krab, kreeft en garnalen.

Schelpdieren zoals mossels, oesters,… zijn wel toegelaten omdat deze een goede cholesterolsoort bevatten.


Cholesterol (in het bloed) kunnen we onderverdelen in:

  • HDL - cholesterol: goede cholesterol. HDL voert het overtollige cholesterol terug naar de lever waar het wordt afgebroken en verwijderd.
  • LDL - cholesterol: slechte cholesterol. LDL brengt het cholesterol naar de cellen die het opnemen voor zover ze het nodig hebben.  Wat teveel is blijft in het bloed en kan de bloedvaatwand aantasten.

We moeten de goede cholesterol (HDL) hoog houden in vergelijking met de slechte cholesterol (LDL).


Gebruik voldoende voedingsvezels

Vezels zijn onverteerbare voedingsstoffen. Ze werken cholesterolverlagend.


Niet alle vezels hebben echter hetzelfde effect.  We maken onderscheid in:

  • Oplosbare voedingsvezels (lignine, pectine en gommen) zitten in groenten, fruit en havermout. Ze hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte en vertragen de koolhydraatopname.
  • Onoplosbare voedingsvezels (cellulose en hemicellulose) zitten in graanproducten, maar ook in groenten en fruit.  Ze stimuleren de darmwerking en hebben eveneens een cholesterolverlagende functie.

Gezien de verschillen in vezelstructuur is het aan te raden voedingsvezel uit de verschillende groepen voedingsmiddelen in wisselende combinatie te gebruiken.

Eet daarom 2 à 3 stukken fruit en 300 gram groenten per dag!

Gebruik ook bruine of volkorenbroodsoorten, volle rijst en volkoren deegwaren.


Gebruik sojaproducten

Sojaproducten zoals soja drink, soja yoghurt, soja dessert en soja vleesvervangers zijn aan te bevelen.  Ze bevatten goede plantaardige vetten en de soja-eiwitten werken cholesterolverlagend.

Gebruik minimum ½ liter sojaproducten per dag.


Benecol en Danacol

De laatste jaren wordt er steeds meer belang gehecht aan het cholesterolgehalte in de voeding en in het bloed.  Vanuit dit standpunt zijn Benecol en Danacol op de markt gekomen. Deze producten bevatten stanolen of sterolen. Dit zijn stoffen die de cholesterolopname verhinderen.

  • Er bestaat Benecol margarine en Benecol yoghurtdrink.  Deze producten hebben een cholesterolverlagend effect op voorwaarde dat ze in voldoende hoeveelheid worden gebruikt.  Benecol bevat stanolen. Danacol bevat sterolen. 

Toegelaten en verboden voedingsmiddelen.

Voedingsmiddel

Toegelaten gebruik

Beperkt gebruik

Vlees

Mager vlees: kalfs-, paarden- en mager rundsvlees, mager varkensvlees

Wild en gevogelte

Magere ham, filet d'Anvers, kippewit, kalkoenham, filet americain

Vet vlees: gehakt, schapenvlees

Orgaanvlees, hersenen, nieren, lever, zwezerik….

Bereide vleeswaren: worsten, salami, spek, paté….

Vis, schelp- en schaaldieren

Verse of diepvriesvis

Magere en halfvette vis (tong, pladijs, zalm, tonijn, schelvis, forel)

Vette vis (paling, heilbot, haring, ansjovis, sardines)

Vis in blik op eigen nat

Schelpdieren (mosselen, oesters)

Schaaldieren (kreeft, krab, garnalen, scampi's)


Eieren

Eiwit

Eidooiers (max. 2 eidooiers/week)

Melkproducten

Magere en halfvolle melk, yoghurt 0% vet, karnemelk.

Bereidingen op basis van halfvolle en magere melk.

Room, gecondenseerde melk, koffieroom, slagroom.

Bereidingen op basis van volle melk (pap, pudding, flan, sausen)

Kazen

Magere platte kaas, magere smeltkazen, magere kaas (minder dan 20% vetstof op het eindproduct)

Alle vette kazen

Fruit en groenten

Vers of diepgevroren fruit, fruitsap, gedroogd fruit, noten, fruit in blik (op eigen nat of water)

Verse of diepvriesgroenten, gedroogde groenten, groentesap, groenten in blik natuur

Borrelnoten

Groenten klaargemaakt met boter of kaassausen

Soepen

Magere bouillon, vetarme bouillon-blokjes, verse en diepgevroren groentesoep.

Roomsoepen, vette bouillon, gebonden soepen of soep in blik.

Brood en graanproducten

Volkorenbrood, bruin brood/pistolet, volkoren cornflakes.

Volle rijst, deegwaren (liefst volkoren)

Allerlei luxe brood (chocoladekoeken, croissants, rozijnenbrood en -koeken, boterkoeken en suikerbrood)

Aardappelen

Aardappelpuree, aardappelen (koken, stomen), bereidingen met de toegelaten vetstof.


Gefrituurde bereidingen (frieten, kroketten), gratin dauphinois, gebakken aardappelen, aardappelpuree met veel boter.



Voedingsmiddel



Toegelaten gebruik



Beperkt gebruik

Snoep en zoetwaren

Honing, confituur, gelei en siroop met mate, light confituren.

Chocolade, choco, pralines, met volle melk bereid ijs

Gebak

Peperkoek, koekjes met vezels en onverzadigde vetzuren bereid 

Gebak en taart bereid met de toegelaten vetstof (met mate gebruiken)

Alle gebak dat bereid of gevuld is met slagroom, boter, chocolade

Banketbakkersroom, droge en chocoladekoekjes

Vetstof

Minarines en margarines voor de bijzondere voeding, olijfolie en andere oliesoorten

Boter, reuzel, bak-en braadboter, Braadmargarine, kokosolie en palmolie

Dranken

Koffie (liefst décafeïne), thee, water, fruit- en groentesap.

Alcoholische dranken: 2 consumpties per dag

Alle alcoholische dranken.

Kruiden

Verse en gedroogde tuinkruiden, kruidenmengsels zonder zout.

Zout en kruidenmengsels die zout bevatten.

bron: Sint Jozefkliniek Izegem,(z.d.), geraadpleegd op 27/09/2018,  www.sint-jozefskliniek-izegem.be/sites/default/files/brochures/avvz_dieet.doc